Illustraties in plaats van woorden


Maureen, mijn getalenteerde nichtje die een geweldige illustrator is! Haar naam betekent misschien nog niet zoveel voor jou én dat is ok. Maar ik kan je alvast verklappen dat ze erg gepassioneerd en getallenteerd is. Haar illustraties definieert ze als een combinatie van handmatige technieken - die een sprookjesachtige digitale collage vormen. En dat is precies de reden waarom ik haar heb gevraagd illustraties te maken voor mijn boek!


Op haar website wordt ze omschreven als een jonge creatieveling met de juiste dosis lef, humor en gevoel voor stijl. Maureen is afgestudeerd met een master in grafisch ontwerp en illustratie aan het KASKA en heeft sindsdien in beide werelden gewerkt. Ze heeft al twee boeken geïllustreerd voor Bring a Smile, ze is ook permanent grafisch ontwerper voor het theatergezelschap S.A.S en de koorgroep Al Dente. Maureen heeft al verschillende huisstijlen ontworpen en won de eerste prijs voor illustraties, uitgegeven door de stad Mortsel. Haar stijl is heel organisch en ze werkt het liefst handmatig, ze geeft haar creaties een eigen karakter en begint als het ware op het laken te leven. Je kan alvast een deel van haar werk bewonderen op haar instagram pagina!


Waarom ik haar wil!? Haar illustratie geven me een gevoel dat ik niet kan beschrijven. Het maakt iets in mij wakker. Zodra ik naar haar werk begin te staren, wil ik gewoon meer van haar zien. Bovendien is het een stijl die je niet zo vaak ziet - thans toch niet voor iemand als ik, die niet in deze wereld thuis is. Ik wil een atypisch bakboek maken voor huisdieren zoal honden en katten. En ik ben er 100% van overtuigd dat haar werk mijn boek een extra vonk kan geven.


Laat me je wat van haar werk laten zien, zodat je er net zo verliefd op kunt worden als ik! Je kunt al deze werken vinden op haar Instagram-account.
Waar komt jouw stijl vandaan?

In het begin van mijn illustratiecarrière begon ik te experimenteren met verschillende materialen: Chinese inkt met verschillende soorten penselen, aquarelverf, verschillende druktechnieken enzovoort. Hierdoor kwam ik terecht bij de techniek monotype. Ik werd er meteen verliefd op. Dit is een printtechniek waarbij je één print maakt (vandaar de naam). Vanuit de structuren van deze monotypes die ik maak, bouw ik mijn illustraties: ik speel digitaal met verschillende lagen van de monotypes en gevormde lagen. Later ben ik ook potloodtekeningen gaan gebruiken. Mijn illustraties zijn een combinatie van handmatige technieken in een digitale collage. Ik begin graag met sprookjesachtige elementen: dieren met een menselijk karakter, zeemeerminnen, draken enzovoort. Mijn stijl is vooral gericht op kinderboeken, maar ik werk net zo graag aan andere opdrachten voor een volwassen publiek.


Wat inspireert jou om aan de slag te gaan?

Ik werk vooral graag met verschillende structuren en willekeurige afbeeldingen die ik overal kan vinden. Hieruit bouw ik mijn beelden. Inspiratie vind ik bijvoorbeeld in de schors van een boom, een glas dat wordt opgevangen door het licht of gewoon door mijn eigen kat, die zich uitstrekt na weer een dutje. Oudere sprookjes en vergeten verhalen zetten me ook aan het denken over verschillende personages en werelden om bij weg te dromen.


Welke meerwaarde heeft illustreren voor jou?

Tekenen en ontwerpen is voor mij altijd een noodzaak geweest. Sinds mijn zesde ben ik naar een Academie voor Schone Kunsten geweest en daar zou ik de rest van mijn leven willen blijven leren en lesgeven. Illustreren geeft zin aan mijn dagelijks leven door na te denken over wat ik belangrijk vind. Ik krijg hier veel energie van.


Welk gevoel wil je geven aan de mensen die je werk zien?

Ik probeer mijn illustraties altijd een gezonde sfeer te geven met een vleugje kattenkwaad. Ik breng graag een deel over naar een verhaal: een moment dat een suggestie naar een andere wereld en de gang van zaken weerspiegelt. Ik vind het fantastisch als mensen mijn illustraties zien en hun eigen verhaal verzinnen.


Ik kan alvast niet wachten tot ik jullie haar werk voor mijn bakboek kan tonen. Voor zover ik mijn voorbeelden al doorgestuurd gekregen heb van haar word het gewoon fantastisch! Ik ben er alvast helemaal weg van! 

3 keer bekeken0 reacties