Help! Mijn hond heeft een teek.Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich aan uw hond of kat kunnen hechten voor een heerlijke bloedmaaltijd. Helaas is dit niet altijd zonder gevolgen.


Hoe kan je een teek herkennen en hoe moet je ze nu ook verwijderen, wat zijn de risico's van een teek? Allemaal zaken je die je in deze blog kan lezen.

Hoe herken je een teek bij je hond?

Een teek is erg klein, slechts 1-3mm groot. je kan ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien, zeker als jouw hond een dikke en lange vacht heeft. Een teek hecht zich altijd met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen (wat te herkennen is aan hun dik achterlijfje). Ze zien er een beetje uit als een grijze of bruine wrat maar dan met pootjes. Soms kunnen de teken los lopen over de vacht, op zoek naar een heerlijke plek om zich in vast te bijten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van de hond zoals hun kop, in de oren of in de lies of oksel.


Hoe kan mijn hond zich besmetten met teken?

Teken komen in het hele land voor zoals in bossen , duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, maar het liefste bij bomen en en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende honden en katten. Teken zijn het hele jaar door actief, maar vooral actief wanneer de buitentemperatuur warmer word dan 7°C.


Kunnen honden ziek worden door een tekenbeet?

Honden en katten, maar ook mensen en andere huisdieren, kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven. Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op je hond en kat. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken is besmet met de Lyme bacterie! honden en katten die besmet zijn met Lyme kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn;


* Gewrichtspijn * Neurologische verschijnselen * Koorts * Slechte eetlust * Nierproblemen * Huidveranderingen

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose, Ehrlichiose (teken in het buitenland) en Babesiose (teken in het buitenland). Noteer altijd in uw agenda wanneer uw hond of kat een teek heeft gehad. Wordt uw huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meldt dan altijd aan uw dierenarts dat ze een teek hebben gehad of dat ze in het buitenland zijn geweest.


Wat kan ik doen om mijn hond tegen teken te beschermen?

Je kan verschillende dingen doen om je hond tegen teken te beschermen; je kan teken werende of teken dodende producten gebruiken. Maar je kan ook je hond dagelijks controleren op de aanwezigheden van teken. Doe dit zeker standaard na elke wandeling. Check vooral zijn kop, oren, liezen en oksels. Weet dat geen enkel product 100% garantie bied. Verwijder de gevonden teek zo snel mogelijk bij je hond. Men raad aan dit te doen binnen de 24u dmv het overbrengen van de ziekteverwekkers. Gebruik hiervoor een speciale tekentang om ze te verwijderen. Neem je tekentang en duw de puntjes van je tang zo dicht mogelijk tegen de huid van je hond (zodat je het hoofdje volledig kan meetrekken). Draai de tekentang met de teek in een rustige rond en trek de teek eruit zodra hij los komt.


Let op: Gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat u een teek verwijderd! De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen op uw hond!

7 keer bekeken