Do's & Don'ts om je kinderen te fotograferen.

Het is altijd een hele uitdaging om kinderen of huisdieren te fotograferen. Maar we willen het allemaal wel doen. Niet altijd met succes of met resultaten zoals je zou willen. Honden kan je bijvoorbeeld laten poseren dmv snoepjes of speeltjes, maar bij kinderen werkt dit natuurlijk anders. Het fotograferen van kinderen vraagt dan ook vaak om een specifieke aanpak - het is op verschillende vlakken heel anders dan het fotograferen van volwassene. Daarbuiten heb je dan ook nog het feit dat ieder kent zijn of haar 'eigen' aanpak nodig heeft. Daarom deel ik jullie graag een paar Do's & Don'ts mee om in je achterhoofd te houden tijdens het fotograferen van je kinderen.


#1

↠ DO: Plezier maken

↠ DON'T: Zeg eens 'Cheeeese!'


Lachende kinderen zijn helemaal geweldig! Vooral van die schaterlachjes. Wil jij ook een lachend snoetje op beeld hebben? Maak dan plezier met hen! Doe eens gek, vertel een grapje, maak er een spelletje van. Het resultaat? Een oprechte, prachtige glimlach én het kind lacht vooral spontaan omdat hij of zij het echt naar hun zin hebben.


Let er natuurlijk ook op dat je kind niet altijd moet lachen op foto. Probeer verschillende gelaatsuitdrukkingen neer te leggen op beeld. Een glimlach is geen absolute must! Lukt het echt niet deze vast te leggen, forceer dan niets! Maar vermijd woorden zoals 'Cheese, Smile, Lachen naar het vogeltje'. Kinderen geven vaak een glimlach met volledige tanden bloot omdat ze veronderstellen dit te doen wanneer ze zulke woorden horen én dat is net wat wij niet willen op foto! Het resultaat hiervan zijn enkel alleen maar beelden met een 'nepglimlach'. Ga voor de oprechte, spontane glimlach. #2

↠ DO: Belonen

↠ DON'T: Chanteren 


Belonen is belangrijk bij jonge kinderen. Net zoals bij honden - misschien een vreemde vergelijking, maar een pup of een kind zijn net hetzelfde. Een beloning kan zijn in de vorm van een snoepje of een cadeautje, al hoeft het niet perse iets eetbaar of materieels te zijn. Een complimentje, een high five of het kind een fotopose laten kiezen kan ook perfect werken als beloning. Dit kan zelfs leiden dat het kind een goed gevoel krijgt en zelfs zelfvertrouwen krijgt. 


Een absolute don't is het chanteren van het kind in kwestie. Vraag niet verplicht te lachen op foto. Wat ik bedoel met chanteren is; "als je nu niet lacht of blijft stilzitten voor de foto dan krijg je straks geen frietjes/spelletjes/..."

Geloof me, DIT WERKT NIET!!!! Er kunnen dan 2 dingen gebeuren. Of je krijgt een kind dat begint te jammeren, te huilen, te roepen Of het kind zet een nepglimlach neer en stopt niet met deze glimlach voor de rest van de tijd. In beide gevallen heb je foto's die je niet gevraagd heb en al zeker niet wil.  


#3

↠ DO: Camera binnen handbereik én klaar voorgebruik 

↠ DON'T: Doe het nog eens over?! Mijn camera was nog niet klaar.


Om spontane beelden en momenten vast te leggen is het een vereiste dat je je camera binnen handbereik hebt en je snel voor de juiste instellingen kunt kiezen wanneer je manueel fotografeert. Zijn je kinderen of je kind aan het spelen? Anticipeer op deze situatie en zet je camera alvast klaar zoals een juiste diafragma, sluitertijd of iso. Probeer verschillende composities uit waardoor je verschillende perspectieven hebt waaruit je kan kiezen.   


Vermijd dat je je kind moet vragen een bepaald gedrag over te doen. Dit komt niet spontaan over want de emotie van het eerste moment is altijd meer waard dan wanneer je opnieuw iets laat overdoen. Dus probeer dit te vermijden! #4

↠ DO: Sluit aan bij de belevingswereld van het kind

↠ DON'T: Een kind als volwassene behandelen


Deze is logisch nadenken. Als je een kind van anderhalf jaar aan het lachen wil brengen zeg je niet "Rarara, het is groen en het kan skiën, wat is het?" Voor het maken van plezier moet je je aansluiten bij de belevingswereld van het kind (dus pas je gedrag aan op de leeftijd van het kind). Een kind van anderhalf laat je bijvoorbeeld aan het lachen door je stemklant hoger te maken en gewoon wat te vertellen. Maar gekke geluiden, zegt bijvoorbeeld "Wat een mooie jongen of meisje ben jij wel niet" Of "maak hoge geluiden met je lippen op elkaar." 


Maar behandel een kind NOOIT als volwassene!! Kinderen zijn nu eenmaal kinderen, dus weet dat het vaak anders zal verlopen dan jij als volwassene voor ogen had. En dat is ok! Als je als fotografe een kinderfotoshoot ga doen, zet je dan op ooghoogte van het kind in kwestie en stel jezelf voor. "Ik ben Christina, wil jij mij jouw naam vertellen?" Je komt niet intimiderend over en bovendien, je komt er gelijk achter hoe het kind in kwestie op je reageert. NEEM VOORAL JE TIJD!! 

#5

↠ DO: Neem je tijd

↠ DON'T: Forceer niets, weeg niet ongeduldig en vooral werk niet gehaast!


Sommige kinderen zullen jou (als 'onbekende' fotografe) aanzien als een leuk nieuw vriendje of vriendinnetje, maar andere zullen meestal even de tijd nodig hebben om te wennen aan jou aanwezigheid. Een vreemde persoon in hun buurt is vaak altijd wat eng. Daarom vindt ik het altijd belangrijk op voorhand eens op gesprek te gaan zodat de kinderen je al eens gezien hebben. Gun de kinderen dan ook de nodige tijd om te wennen aan jou aanwezigheid. Dus plan voldoende tijd hiervoor in. Denk er ook aan dat elk kind anders is! 


Meld ook aan de ouders dat wanneer het kind echt niet wil die dag, je hen ook niet gaat forceren!  Als fotografe is het belangrijk dat je niet eeuwig blijft fotograferen. Vooral wanneer je merkt dat het kind er echt geen zin in heeft. Als je merkt dat het echt niet lukt, kan je beter je fotoshoot onderbreken en uitleggen aan de ouders dat je op een andere dag zult verder gaan dan wanneer je geforceerd gaat dwingen. Als het moment niet goed is, is dat zo. Zelf heb je ook wel eens van die dagen dat je niets wil doen.


Voor de fotograferende ouder is deze regel helemaal belangrijk! Hoe meer je gaat forceren, hoe meer afkeer een kind zal krijgen van een camera. Ook op latere leeftijd. Als je als fotograaf gehaast aan het werk gaat, of ongeduldig word, geef je dit gevoel vaak door aan het kind zelf of aan de ouders van het kind, wat een grote inpakt zal hebben op je beelden. 


Hou vooral in je achterhoofd dat een fotoshoot leuk en spontaan moet aanvoelen voor eender wie voor je camera staat. Of dit nu gaat om kinderen, honden of volwassene. Elke spontane emotie is meer waard dan een geforceerde blik!  


Zit je op instagram en heb je foto's kunnen maken omwille van mijn tips? Vergeet ze dan niet te posten met de #christinavangoethem zodat ik ze op instagram kan zien.  

39 keer bekeken0 reacties