Bucket list #1 Ik wil alleen gaan wonen.

Bijgewerkt: apr 30

Het is dan eindelijk zover. Dit jaar ben ik de 30 gepasseerd en heb ik voor mezelf beslist dat het tijd word om mijn eigen plekje te gaan zoeken. Maar waar moet ik nu allemaal rekening mee houden vooraleer ik alleen kan gaan wonen? Het is niet altijd vanzelfsprekend en iedereen leeft in een andere situatie. In mijn geval ben ik op zoek naar een klein, gezellig appartementje, waar honden toegelaten zijn. Want uiteraard is het de bedoeling dat Meeko met me mee gaat! Ik heb voor mezelf dan ook een deadline opgesteld. In het voorjaar van 2021 wil ik iets kunnen huren. Dat wil dus zeggen dat ik vanaf mei 2020 tijd heb om alle kosten bij elkaar te sparen. Maar wat zijn nu de vaste kosten waarmee ik rekening moet houden? Wel, hier even een kort lijstje van de vaste kosten.  


* Water

* Gas & Elektriciteit

* Huurgeld

* Televisie & Internetverbinding

* Boodschappen voor mezelf & Meeko


Ondanks boodschappen kunnen variëren zijn dit toch maandelijkse vaste kosten waar je rekenen mee moet houden in je budget. Het is dus belangrijk dat je goed uitrekent hoeveel je inkomsten zijn, om dan als volgt te kunnen uitrekenen hoeveel je kan uitgeven aan huur en andere kosten. Het zou jammer zijn dat je bijvoorbeeld 1.300EUR inkomsten hebt, maar wel een huur moet betalen van 800EUR. Dan weet je gewoon al dat je nooit ga toekomen op het einde van de maand. Daarom heb ik voor mezelf beslist op tijd te beginnen plannen en uitrekenen, zodat ik niet voor onnodige verrassingen kom te staan. Na mijn research kwam ik dan ook terecht op een site die een gemiddelde berekening heeft gemaakt over de vaste kosten. Die bedragen zien er als volgt uit;


Alle volgende bedragen zijn gemiddeld berekend. Ze kwamen tot het besluit dat de vaste kosten die maandelijks terugkomen (exclusief water, betaald worden door mensen per 3 maanden);


* Elektriciteit en Gas : €180,00 * Huurgeld : €700,00       

* Tv en Internetverbinding : €60,00      

* Boodschappen : €180,00       


De totale maandelijkse kost (excl.water) zou €1.120,00EUR bedragen. Grofweg mogen we daar nog een €20 per maand bijrekenen aan water.


Natuurlijk zijn hier geen extra kosten bij in gerekend zoals, medische kosten (dokter, apotheek, dierenarts), kosten aan de auto (onderhoud, benzine, keuring). Als je deze kosten mee zou berekenen in wat je maandelijks moet 'verdienen' zou je bedrag dus boven 1.120,00 EUR moeten bedragen om toe te komen. Het is dus niet vanzelfsprekend om te zeggen ik ga nu alleen wonen. Er gaat een hele berekening aan vooraf. Zeker in situaties als mezelf waarbij je maar halftijds tewerk gesteld bent en je dus alles moet berekenen.


Toch houd het mij niet tegen om deze plannen concreet te maken. Zo heb ik op mijn pinterest app al heel wat borden aangemaakt met inspiratie voor mijn interieur inrichting. Natuurlijk ben ik mezelf ervan bewust dat het allemaal afhankelijk is van je ruimte en soort het appartement dat je ter beschikking hebt. Maar persoonlijk ben ik wel verliefd op het 'Scandinavische' interieur.Natuurlijk zoals ik jullie al zei, verhuisd Meeko uiteraard mee met me. Ik ben dan ook bezig met het zoeken naar inspiratie voor het inrichten van zijn speciale plekje. Ook al mag Meeko overal komen, toch wil ik voor hem ook een plekje inrichten.


Waar ik voorlopig nu eerst mee bezig ben, is het opstellen van een spaar plan. Ik wil een goed overzicht kunnen behouden wat ik maandelijks opzij kan zetten. D.m.v. dit plan hoop ik mijn deadline te kunnen vast leggen. Maar ik hou er in elk geval al van om inspiratie op te doen. Ik weet grappig genoeg ook al in welke winkels ik mijn meubels wil gaan kopen. Misschien gaat dit op het moment helemaal anders uitdraaien, wie weet. Maar voorlopig droom ik nog even verder met de planning om alleen te gaan wonen.


Maar wat zijn nu de voordelen om alleen te gaan wonen? Want hoe graag ik dat ook wil, als er meer nadelen aan verbonden zijn zou het stom zijn om die stap te zetten. Laat ik jullie even de positieve kant ervan opsommen.

Je krijgt zelfvertrouwen door te leren zelfstandig zijn

Wanneer je alleen gaat wonen, komt er plots een heleboel op je af. Doordat je plotseling alles zelf moet regelen leer je zelfstandig worden in het plannen en regelen van zaken zoals administratie, ordenen en gewoon weg je huishouden regelen.


Het mag op jouw tijd

Dit is ongetwijfeld het leukste voordeel voor mij persoonlijk. Je moet met niemand rekening houden! Nou, ik moet altijd wel rekening houden met Meeko, maar buiten hem doe en laat ik wat ik wil. Je beslist zelf wanneer je wil eten, wil opstaan, wil gaan slapen, wat je gaat kijken. Heb je geen zin om te kuisen? Dan stel je dit toch lekker een dagje uit! Je leef top jouw eigen ritme.


Je kunt uitnodigen wie je wil Wanneer je je eenzaam voelt kan je gewoon iemand uitnodigen. Dat hoeft niet overlegd te worden en sterker nog, diegene die langskomen kunnen gewoon lekker blijven slapen. Je hoeft geen uitleg te geven aan je ouders wie die persoon is dat je wil laten komen. Gewoon lekker gezellig genieten van je bezoek.


Je hoeft geen programma’s te kijken die je niet leuk vind Eindelijk is die televisie volledig voor jouw alleen. Zeg maar vaarwel tegen programma's die je moest meekijken van je ouders. Je mag je volledig laten gaan met 'binge watching' van je netflix series!


Geen taakverdeling nodig Alles valt op jouw persoonlijke schouders. De enige taakverdeling die kan gebeuren is met jezelf een planning wanneer je wat wil gedaan krijgen.


Vrijwel alle viezigheid is jouw viezigheid Dus ach, als die douche een keer niet is schoongemaakt…. Of je laat de vaak 's avonds staan omdat je te moe bent. Niemand zal er over klagen. Maar laat het niet uit de hand lopen!


De bank is altijd van jou Wanneer je moe bent ga je op de bank liggen, punt. Die bank is van jou en hij is zeker niet bezet. Enkel Meeko heeft zijn plek in de zetel bij me, maar daar lig ik toch lekker naast om te knuffelen!


Alles blijft zoals het is Wanneer je spullen kwijt bent, geldt de regel: Daar waar je het gelaten hebt. We zeggen het vaker wanneer we dingen kwijt zijn, maar met meerdere mensen in huis is dat echt niet altijd waar. Maar wanneer je alleen bent is het niet verplaatst. Dat is trouwens ook fijn, jouw logische kastindeling is DE kastindeling, dat maakt zoeken ook makkelijker. Je hoeft alleen je eigen logica te volgen. En ook raken er geen dingen uit de voorraad op zonder jouw medeweten. Het voelt misschien alsof je er niet bij was toen die zak snoep leeg ging, maar ik heb nieuws….


Niemand klaagt over het eten ~ Mijn kookkunsten zijn misschien niet zoals die van men papa, maar nou én! Wie kan er over klagen buiten mezelf? Precies ja, niemand. Dus lig ik er ook niet van wakker als ik niet de perfecte kokkin ben.


Ik ben er alvast van overtuigd dat er voldoende positieve punten zijn om de stap te zetten om alleen te gaan wonen. De grootste redenen waarom ik deze stap wil zetten is om het zelfstandig worden. Je laat je snel thuis leiden door je ouders en je volgt gewoon wat ze doen. Maar nu je alles zelf moet regelen en kan plannen zoals jij het wil, is het toch leuk meegenomen dat je daar lekker zelfstand en zelfzeker van word! Mocht jij nog redenen kennen waarom ik alleen zou moeten gaan wonen? Laat ze me dan zeker weten!  

10 keer bekeken